Howard Gardner, geliştirmiş olduğu Çoklu Zekâ Kuramı ile insanın zihinsel potansiyelinin IQ testleriyle ölçülen sözel ve matematiksel yeteneklerden çok daha geniş olduğunu, bu anlamda testlerinin bireyin zihinsel potansiyeli hakkında sınırlı bir veri sağlayabileceği düşüncesinden hareket etmektedir. Her insanda farklı güçlerde var olan en az dokuz zekâ türüne dikkat çeken Gardner, yalnız sözel ve sayısal açıdan güçlü yeteneklere sahip bireylerin zeki olarak nitelendirilmesini eleştirmekte, diğer zekâ türlerinden biri ya da birkaçında güçlü yeteneklere sahip insanların da zeki olarak değerlendirilebileceği tezini savlamaktadır.
Gardner’in tezinden hareketle, IQ testlerinde başarı ölçütü olarak alınan sözel ve sayısal yetenekler bağlamında güçlü yeteneklere sahip olmayan bireylerin zor öğrenenler ve başarısızlar sınıfında değerlendirilmesinin doğru olmadığı açıktır. Çünkü hemen her insan belirli bir zihinsel potansiyelle dünyaya gelmekte, bu potansiyel bireyde çevre etkileşimiyle bir yetenekler dizisi oluşturmaktadır. Bu bakış açısıyla, kendisine özgü yetenekler bütünüyle çeşitli alanlarda -çevre, iletişim, sanat, spor vb.- toplumda değer gören ürünler/çıktılar ortaya koyabilen ve karşılaştığı sorunlara etkin çözümler bulabilen bireylerin zeki olarak nitelenmesi daha doğru bir bakış açısıdır.
Gardner’in yaklaşımı, bireylerarası zihinsel farklılıklara değer vermekte ve IQ anlayışının tersine bu farklılıkların yaşamın ileriki yıllarında dahi geliştirilebilir olduğunu ileri sürmektedir. Bu noktada, Çoklu Zekâ Kuramı’ndan hareketle, bilişsel yetenekleri ölçme ve değerlendirme amacıyla geliştirilen zekâ ölçeklerinden yararlanılarak, doru ve hedef odaklı akademik yönelim, kişisel gelişim ve kariyer planlama çalışmaları gerçekleştirilebilmektedir. Zihinsel potansiyeli ölçme ve değerlendirme konusunda, geleneksel bakış açısı hâlâ etkinliğini korumakla ve IQ testleri büyük oranda kabul görmeye devam etmekle birlikte; Çoklu Zekâ Kuramı, paradigmada değişim anlamına gelmekte ve insana ilişkin ezberlerin bozulabileceğine dikkat çekmektedir.
IQ testlerinin bireylerin zihinsel açıdan kategorize edilmeleri amacıyla kullanılmalarına karşı çıkan Kuram; bireyin başarı gösterdiği tüm alanlara önem atfederek, gizil zihinsel güçlerin körelip ortadan kalkmasını önleyecek ve güçlü zekâların da ustalık düzeyine gelmesini sağlayacak stratejiler önermektedir. Kişisel, profesyonel ve toplumsal gelişim açılarından sunduğu uygulamaya dönük çözümlerle zihinsel kapasitenin daha aktif kullanımını vaat eden Kuram; iletişim, yönetim, pazarlama başta olmak üzere insan odaklı tüm disiplinler ve alanlar açısından önem teşkil etmektedir.
Bu form üzerinden en hızlı şekilde talebinizi iletebilirsiniz.
En kısa sürede ekibimiz size geri dönüş sağlayacaktır.