“Çok ilginç ki; aslında bireyin zihinsel gelişiminin en hızlı olduğu dönemde; bebek ve çocukları en az bilgilendirilmiş ve genelde az eğitilmiş kişilere teslim ediyoruz. Ancak çocuk büyüdükçe bilgili kişilere emanet ediyoruz. Çocuk gelişimine baktığımızda aslında bunun tam tersi olması gerekir.”
Çocukların Gelişimi İle İlgili Bazı İlginç Bilgiler
1. Bebeklerin 1 aylık olduğu gelişim döneminde vücutları beyinleri kadar hızlı büyüseydi, 1. ayın sonunda bebekler ortalama 77 kg olurlardı.
2. Bebeğin harcadığı enerjinin %60′ı beyinde odaklanmıştır.
3. Bebeğin 0-3 yaş arasındaki beyin gelişimi, tüm insan hayatındaki beyin gelişiminin en hızlısıdır.
4. Anne-babası sık sık kendisiyle konuşan bebekler, 2 yaşına gediklerinde, anne-babası kendisiyle nadiren konuşan bebeklere göre ortalama 300 kelime daha fazla bilirler.
5. Bir çocuk 1 yaşına bastığında, ortalama 70 kelimeyi anlar, ancak bunlardan sadece birkaçını dile dökebilir. Çocuk 18. aya geldiğinde ise; kelime haznesi resmen yükselişe geçer. Bu yaştaki bir çocuk neredeyse her iki saatte bir kelime haznesine yeni bir kelime ekler.
6. Çocuğunuz bir oyun grubunda oynarken, kendi oyuncağına “Bu benim!” diye sarılıyorsa, bunu hemen kötü ve bencilce bir huy olarak değerlendirmeyin. Aksine, bu yaştaki çocukların bilişsel gelişiminin bir parçası olarak, kendilerini ve başkalarını ayrı görmeye başlarlar ve dolayısıyla kendilerine ait olan eşyaları işaretlemek isterler.
7. Bebek doğduğunda 300 tane ayrı kemiği vardır, ancak yetişkinliğe eriştiğinde bu sayı 206’ya iner. Neden mi? Çünkü bazı kemikler, özellikle de kafatasında, kaynaşırlar.
8. Müzik öğrenmeyi hızlandırır ve bebek zihninde yatıştırıcı etkisi vardır. Şarkı söylemek, müzik dinlemek ve müzik aleti çalmak görsel-mekansal oryantasyon ve matematiksel becerileri geliştirir. Belki bu yüzdendir ki bebeklere ninni söylemek, anneler ve bakım verenler arasında evrensel bir davranıştır.
9. Bir bebek 6. aya kadar aynı anda hem yutup hem de nefes alabilir.
Bu bilgiyi okuyan yetişkinlerin %75’i bunu yapmayı deneyecek!
10. 4 yaşındaki bir çocuk günde ortalama 437 soru sorar. Çocuğunuz soru soruyorsa ona, “Aman, bileceksin de ne olacak!” şeklinde cevaplar verip lütfen çocuğunuzun merakını küçük yaşta köreltmeyin. Eğer size cevabını bilmediğiniz sorular soruyorsa birlikte araştırın. Cevabını vermek istemediğiniz sorular soruyorsa; “Neden bunu yanıtlamak istemiyorum?” diye kendinize sorun. Merak, insan olmanın temel koşuludur. Soru soran çocuk keşfe çıkmıştır. Çocuğunuzun keşiflerini yarı yolda kesmeyin.
Uzm. Klnk. Psk. Ayşe Canan Altındaş
Bu form üzerinden en hızlı şekilde talebinizi iletebilirsiniz.
En kısa sürede ekibimiz size geri dönüş sağlayacaktır.