KAPAT

MERHABA

Eğitimlerimiz ve Akademimiz hakkında bilgi almak istiyorsanız biz sizi arayabiliriz.

* simgeli alanların doldurulması zorunludur. En kısa zamanda size dönüş sağlayacağız.

 

21. Yüzyıl Eğitim Metodları

Çoklu Zeka Yönteminin Eğitime Etkisi

Geleneksel Öğretim Yöntemi Nedir?
 Sınıf atmosferinin ve öğrenme-öğretme etkinliklerinin büyük oranda öğretmene göre şekillendiği, daha çok tek yönlü iletişimin hâkim olduğu ve öğrencilerin kabiliyetleri, ilgileri, bireysel farklılıkları ve öğrenme hızları gibi özelliklerine yeterince önem verilmediği bir öğrenme biçimidir (Coşkun, 2004). 

Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı Nedir?
 Proje tabanlı öğrenme, öğrencilerin orijinal problemleri araştırma işiyle ilgilenmelerini sağlamak için düzenlenmiş, sınıftaki öğretim ve öğrenme hakkında kapsamlı bir yaklaşımdır (Blumenfeld, Soloway ve Marx, 1991).

 Zekâ Nedir?
 Bir kişinin bir veya birden fazla kültürde değer bulan bir ürün ortaya koyabilme ve günlük ya da mesleki hayatında karşılaştığı bir problemi etkin ve verimli bir biçimde çözme yeteneğidir (Gardner, 1993).
Günümüzde eğitim ile ilgili ortaya konan beklentiler eskiye göre oldukça değişmiştir. Öncelikle, sosyal çevrede başarılı olabilmeleri için bireylerin erken yaşlardan itibaren çabuk ve doğru karar verme, fikir geliştirebilme, geliştirdiği fikirleri uygulayabilme, kişiler arası başarılı ilişkiler kurabilme ve özgüven gibi bazı yetilerini geliştirmeleri beklenmektedir. Ayrıca bu bireylerin içinde yer aldıkları öğrenme ortamları gerçek hayatla doğrudan bağlantılı olmalıdır. Onların sahip oldukları farklı kişisel yapı ve özelliklerine uygun öğrenme imkânlarını sağlamalıdır. Bunun devamı olarak, bireyin öğrenmeyi öğrenmesi amaçlanmakta ve böylece yaşam boyu öğrenmeyi sağlayacak ortamlar elde edilmeye çalışılmalıdır. Bu amaçla eğitim ve öğretim ortamlarının farklı öğrenme yaklaşımları stratejilerinin kullanılması ile zenginleştirilmesi gerekmektedir. İşte bu noktada ele alındığında; proje tabanlı öğrenme oldukça önemli avantajlar sunmaktadır. Öğrenciler için farklı zekâ alanları, öğrenme tercihleri ve öğrenme stillerine hitap eden öğrenme imkânları ortaya koyar.

Ayrıca, farklı seçenekler sunarak öğrencilerin kişisel ilgi ve becerilerini geliştirmede onları motive eder. Projeler öğrencileri diğer öğrencilerle, öğretmenlerle ve toplum üyeleriyle çalışmaya teşvik ederek sosyal ilişkilerin gelişmesine imkân sağlar (Fleming, 2000). Yine Gardner (2004) tarafından öğrenme ortamları ile ilgili altı çizilen, konuların birleştirilmesi, işbirliği ve ortaklıkla yapılan öğrenme gibi üç önemli noktada proje tabanlı öğrenme avantajlar sunmaktadır. Gardner (1993) ayrıca, proje çalışmalarının ortaya koyduğu en büyük olumlu etkilerden biri olan, gerçek yaşam konularını ele alan çalışmalarının, öğrencilerin çevrelerini kavramalarına imkan veren, gerçek deneyimleri ve aktivitelerinin önemi üzerinde durmuştur. Yine bir başka eğitim araştırmacısı olan Healy, bugünün sınıflarındaki çocukların dünün çocuklarından oldukça farklı olduğunu belirtmiş, eski nesilden farklı öğrenme ve öğretme stratejilerine ihtiyaçları olduğunu vurgulamıştır. Healy bu ortamı farklı beyinler için etkili ve yaratıcı sınıflar tanımlamıştır (Healy, 1990). 7 Bununla eğitim ortamının zenginleştirilmesi adına birden fazla yenilikçi eğitim yönteminin bir arada kullanıldığı ortamları oluşturabilmek eğitim ve öğretimin kalitesini daha da arttırmaya imkân verebilecektir. Proje tabanlı öğrenmenin sahip olduğu en önemli avantajlardan biri de başka öğrenme ortamlarının beraber kullanılmasına uygun olmasıdır. Araştırmamız bu şekilde iki farklı yenilikçi öğrenme yöntemi olan proje tabanlı öğrenme ve çoklu zekâ yaklaşımının beraber kullanıldığı bir çalışmadır. Yeni bir öğrenme yönteminin kullanımının sağladığı avantajlar yapılan pek çok çalışma ile ortaya konmuştur. Yeni iki veya daha fazla öğrenme yönteminin sağladığı avantajları görebilmek en önemli sonuç olacaktır.


Kuramın eğitim sürecine olan etkileri düşünüldüğünde, öğretmen ve öğrenciler için doğurduğu sonuçlar şöyle sıralanabilir:

1. Her birey sekiz (ya da daha fazla) zekasını kullanır. 
2. Bütün zekalar eşit derecede değer görmelidir. 
3. Bütün zekalar öğretilebilir, geliştirilebilir ve güçlendirilebilir.
4. Okullar sadece dilsel ve matematiksel zekalar üzerinde yoğunlaşmamalıdır. 
5. Herkes farklı nedenlerle, farklı oranlarda, farklı şekillerde öğrenir. 
6. Gelişmiş ya da güçlü zekalar zayıf olanlardan daha çabuk fark edilir. 
7. Gelişmiş bir zeka türü farklı biçimlerde ortaya çıkabilir. 
8. Değerlendirme ‘Ne kadar zekisin?’ şeklinde değil ‘Zekaların nasıl?’ şeklinde olmalıdır.


 

Bilgi ve İletişim


Bu form üzerinden en hızlı şekilde talebinizi iletebilirsiniz.
En kısa sürede ekibimiz size geri dönüş sağlayacaktır.

Yükleniyor
Yükleniyor...